Humans of Venlo

1 stad1000 gezichten1000 verhalen

Wie zijn jullie?

Wij zijn Renée Oirbans en Thom Spierenburg. Renée is schrijver en Thom is fotograaf. Sinds 2016 gaan we één keer per week samen op pad in de gemeente Venlo, op zoek naar bijzondere ontmoetingen.

Waarom doen jullie dit?

Ieder mens heeft een eigen verhaal en Humans of Venlo legt de verhalen van Venlonaren vast. We delen deze verhalen zodat jij ze ook hoort en omdat ze anders misschien verloren gaan. We zoomen in op de kleine én grote dingen die het leven bijzonder maken. Zo willen we bijdragen aan een beetje meer vertrouwen in de medemens en een beetje minder vooroordelen. HOV is geïnspireerd door Brandon Stanton's Humans of New York.

Waarom zetten jullie nergens namen bij?

Omdat HOV gaat om de verschillende gezichten in Venlo en de verhalen daarachter. Namen van mensen zijn hierbij niet belangrijk. We vragen mensen alleen wat ze graag kwijt willen en of we ze mogen vastleggen op een portretfoto. We merken dat sommige mensen hun verhalen liever niet delen als hun naam erbij staat. Soms taggen mensen uiteindelijk wel iemand die ze herkennen op een foto via social media.

Komen jullie ook langs buiten Venlo?

We gaan erop uit in heel de gemeente, dus ook in Blerick, Hout-Blerick, Boekend, Tegelen, Steyl, Belfeld, Arcen, Lomm en Velden.

Komen jullie ook langs op verzoek?

HOV gaat om spontane ontmoetingen op straat en om het vastleggen van dat moment. Op verzoekjes gaan we dus niet in.

Hoe zit het met de portretrechten?

Iedereen die wij fotograferen geeft toestemming voor het publiceren van het beeld en van het verhaal. Alles gaat dus in samenspraak met de personen op de foto’s.